2018. szeptember 16., vasárnap

Már elkezdődött az új világválság?

Súlyosabb lehet, mint a tíz évvel ezelőtti.
Tíz éve, a Lehman Brothers befektetési bank bedőlésével kezdődött a 2008-as gazdasági világválság. Ugyanaz a közgazdászcsoport, amely az akkori összeomlást megjósolta, ma újabb válságra figyelmeztet - adja hírül a Sky News.



Az egyik szakértő, Ann Pettifor már 2006-ban jelezte előre a krízist. Ma a hatalmas vállalati hitelállomány miatt számít válságra, amelynek első szakasza az amerikai kamatemelés lehet.
A globális hitelállomány ma a világ GDP-jének háromszorosa - mondja. Vagyis ezt nyilvánvalóan nem fogják visszafizetni, és szükségszerűen eljön a pont, amikor borul az egész rendszer. A hitelkamatok emelkedésével egyre több nagyvállalat válhat fizetésképtelenné, magával rántva bankokat, egész iparágakat és országokat. Ennek első áldozatai már meg is vannak: Argentína és Törökország, ahol a valuta inflációja már elszabadult.

Pettifor súlyosabb válságra számít, mint a tíz évvel ezelőtti, mert kevesebb eszköz áll rendelkezésre a kezelésére.

Nemcsak amerikai közgazdászok figyelmeztetnek a következő válságra: Orbán Viktor, valamint Matolcsy György jegybankelnök is tett olyan megjegyzéseket, hogy hamarosan szembe kell nézni a következő összeomlással. Ráadásul ebben mellettük áll régi harcostársuk, Soros György is, aki szintén újabb gazdasági kataklizmát orront.

Nincsenek megjegyzések: