2018. szeptember 21., péntek

Elkerülhetetlen és sokkal súlyosabb lesz a következő válság

Elkerülhetetlen és sokkal súlyosabb lesz a következő válság, mint a tíz évvel ezelőtti volt - mondta el a CNBC-nek adott interjúban Ray Dalio milliárdos befektető.

A világgazdaság növekedési kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum idei rendezvényén.
Úgy vélem, a következő válság társadalmi és politikai oldalról nézve sokkal súlyosabb lesz, mint az előző, és sokkal nehezebb lesz abból kilábalni. Szerintem a következő válság egy lassan kialakuló, sokkal erősebb hitelválság lesz, amelynek nagyobb társadalmi és nemzetközi hatását érezzük majd


- mondta el a CNBC-nek adott interjújában Ray Dalio, a milliárdos hedge fund menedzser.

Dalio szerint a mostani gazdasági ciklusnak még nagyjából két éve van, és hozzátette, hogy a mostani gazdasági környezet leginkább az 1935-1940-es időszakra, míg a 2008-2009-es pénzügyi válság inkább az 1929-1932-es nagy gazdasági világválság időszakára hajazott.

Ahogyan anno a gazdasági világválság idején is volt, úgy az egy évtizeddel ezelőtti válság idején sem maradt más választása a monetáris politikai vezetőknek, mint pénzt nyomtatni és nagy eszközvásárlásokba kezdeni, amellyel nemcsak az eszközárakat lőtték az égbe, hanem a vagyoni különbségeket is tovább növelték.

A milliárdos befektető óvatosságra inti a piaci szereplőket és befektetőket, szerinte a piaci kockázatok a következő két évben látványosan felfutnak majd, miután a gazdaságban eddig parlagon heverő készpénzt már beforgatták a piaci szereplők, a vállalati adócsökkentések hatása pedig már a múlté.

Nincsenek megjegyzések: