2018. április 5., csütörtök

1-1,5 év múlva várható az újabb gazdasági világválság

 Az előrejelzések szerint 1-1,5 év múlva várható egy újabb gazdasági világválság. Lovas Judit közgazdász arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy most túlfűtött a gazdaság, a jegybankok rengeteg pénzt beleöntöttek, ezért nem az a kérdés, hogy lesz-e világválság, hanem az, mi fogja kirobbantani.



Az azenpenzem.hu szerkesztője a műsorban elmondta, hogy Amerikában már egy ideje emelkednek a kamatok, nálunk a jegybank már régóta nem emelte az alapkamatot, de hamarosan szükség lesz rá. Ezért a közgazdász azt javasolja minden új lakáshitel-felvevőnek, hogy mindenképpen hosszú időtartamú, fix kamatozással vegye fel a hitelt, még ha most drágábbnak is tűnik. A MNB jelzése szerint a hitelfelvevők 80 százaléka már így vette fel a hitelét. Azok a régi hitelesek, akiknél változó kamat van, nagyon rosszul járhatnak, mert drasztikusan megemelkedhet a törlesztőrészleteik, jegyezte meg Lovas Judit.

A tíz évvel ezelőtti világválságnak még mindig vannak szenvedői, sokan elvesztették a lakhatásukat, tette hozzá.

Azóta felnőtt egy új generáció, kb. 900 ezer fiatal, akik próbálnak óvatosabban lépni, sajnos sokakat azonban elvisz a mohósága, és olyan befektetésbe tették a pénzüket, ami irreálisan magas hozammal kecsegtetett, viszont ott nagyon nagy a kockázat, tudtuk meg. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a CSOK-kal is óvatosan kell élni, mert többen bevállalják a három gyereket úgy, hogy egy sincs nekik. Ha nem úgy alakul a helyzet, ahogy várták, nagyon rossz következménye lehet, közölte.

Arról is szó volt, hogy jelenleg az építőipar nagyon pörög. Lovas Judit mindenkit figyelmeztetett arra, ha új építésű lakást vásárol hitelre, úgy hogy még csak a tervezőasztalon létezik az, akkor körültekintően járjon el. Leggyakrabban az építő cég is hitelből kezd építkezni, ekkor a bank ráteszi az ingatlanra a jelzálogot, de ha a vállalkozó nem tudja fizetni a részleteket, akkor a jelzálog miatt a vevőnek fizetnie kell, hiába fizette ki a pénzt a vállalkozónak, magyarázta. Igaz, van olyan bank, aki nem kéri a vevőtől, hanem vállalja, hogy beperli a vállalkozótól, tette hozzá. Mindenesetre a kockázattal érdemes tisztában lenni, és azt is javasolta a szakértő, hogy fogadjanak ügyvédet, aki eleve olyan szerződést ír meg, amivel meg lehet előzni az esetleges bajt. A lényeg, hogy ezen nem szabad spórolni, jelentette ki Lovas Judit.

Nincsenek megjegyzések: