2018. január 25., csütörtök

Súlyos válság fenyeget Olaszországban

Egyelőre a teljes politikai bizonytalanság felé sodródik Olaszország, ha a következő hetekben sem változnak meg alapvetően a politikai blokkok közötti erőviszonyok.




 A március 4-i parlamenti választáson várhatóan egyetlen politikai erő sem szerzi meg a többséget, így pedig vagy előrehozott választások jönnek, vagy pedig egy nagykoalícióval vágnak neki a következő éveknek. A voksolás egyik nagy visszatérője a már sokszor leírt Silvio Berlusconi, aki három alkalommal (egészen pontosan hivatalosan, technikai értelemben négyszer) volt már az ország miniszterelnöke.

Európa figyelme egyre inkább Olaszország felé fordul a március 4-i parlamenti választás közeledése miatt. Az Európai Unió egyik legerősebb gazdaságában egyáltalán nem mindegy, milyen végeredménnyel végződik a voksolás. A végeredményt illetően bőven van izgulnivalója a politikacsinálóknak, mivel egyelőre úgy tűnik, egyik politikai tömb sem tud majd többséget szerezni. De nézzük, hogy mire számíthat Olaszország és Európa.

Interneten lehetett szavazni a jelöltekre

A mostani választáson három nagy politikai tömb próbálja megszerezni a 650 fős képviselőházi és 315 szenátusi helyek többségét. Az egyik tömböt a kormányzó balközép Demokrata Párt körüli csoportosulás alkotja. A Paolo Gentiloni miniszterelnök vezette pártszövetség várhatóan 25-27 százaléknyi voksra számíthatna, ha most lennének a választások, de a kampány igazi része még csak most következik majd.
27-29 százalékra számíthat az euroszkeptikus, megszorításellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S). A mozgalom korábban az euróövezetből való kilépés mellett kampányolt, de mostanra finomítottak az álláspontjukon. A párt tagjai és szavazói szokás szerint interneten jelölhették magukat a római szenátusi és képviselőházi helyekre. Több mint tízezren jelentkeztek és a jelöltekre szintén interneten lehetett szavazni. Az M5S miniszter-elnökjelöltje Luigi Di Maio 27 százalékos támogatottságot élvez.

Nincsenek megjegyzések: