2012. január 13., péntek

Nagyon aggódik Magyarország miatt az EKB elnöke

Az Európai Központi Bank vezetője szerint több aggályukat is eloszlatta már Magyarország, de továbbra is maradtak fenntartásaik a jegybankra gyakorolt nyomás miatt. Mario Draghi szerint ezért "nagyon aggódnak", és úgy látják, hogy a magyar kormány lépései nincsenek összhangban az EU szellemiségével.

"Magyarországról azt kell mondanom, hogy tényleg nagyon aggódunk" - mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Mario Draghi az után beszélt Magyarországról, hogy beszámolt az EKB kamatdöntéséről, amelyben az euróövezeti kamatszintet változatlanul hagyták.

Az elnök azt mondta, hogy az EKB nagyon ügyel minden olyan jelre, amely azt mutatja, hogy Magyarország nyomást gyakorol a döntéshozó testületekre. "Azt gondolom, hogy ez a nyomás nincs összhangban az Európai Unió alapszerződésének szellemével" - mondta Draghi a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

Draghi hozzátette: "A [magyar] központi bank függetlenségével kapcsolatban az aggodalmaink egy része megoldódott, de egy másik részük továbbra is megmaradt." Végül kijelentette: "El akarom mondani, hogy még mindig aggódunk."

A Reuters a beszámolóban emlékeztet arra, hogy az EU és az IMF korábban azért szakította meg a jövőbeni IMF-hitelről szóló tárgyalást, mert a jegybankról szóló új magyar törvényt az európai joggal ellentétesnek tartotta. A hírügynökség szerint Budapest azóta megpuhította az álláspontját több vitatott törvény ügyében is, és a magyar delegáció már el is utazott Washingtonba, hogy előkészítse a tárgyalásokat az IMF-fel. Az Európai Bizottság ugyanakkor szintén további aggodalmakat hangoztat, és a jövő héten dönt arról, hogy indít-e jogi eljárást Magyarország ellen.

Nincsenek megjegyzések: