2010. november 2., kedd

2008.November 10-től 14-ig

November 10.

A kínai gazdaságélénkítő csomag hírére emelkedni kezdtek a részvények. Ázsia pedig húzta maga után Nyugat-Európát, Amerikát. Ugyanakkor a Deutsche Post AG kilép az amerikai légi és szárazföldi üzleteiről. Ez a lépés 10 000 amerikai állás megszüntetését eredményezi.

Több más feltörekvő országokkal együtt hazánkat is leminősítette a Fitch Ratings, Magyarországot BBB pluszról BBB-re, Romániát BBB-ről BB pluszra. Lásd még: a felső táblázatban.

Az American International Group, a szeptemberi állami segítség ellenére 2008 harmadik negyedévében, ismét óriási veszteségről számolt be, ezért az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a szeptember 16-i 85 milliárd dolláros segély után (Lásd feljebb), újabb 40 milliárd dollár tőkét pumpál a biztosítóba, cserébe elsőbbségi részvényeket kap. Továbbá 60 milliárdos kölcsönt is ad a cének.

November 11.

A fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek a szeptemberihez képest, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 5,1%-kal nőttek, ezek jobbak a várt eredményeknél. Az elemzők éves szinten 6,3 százalékos inflációt várnak.

A BUX meglehetősen magas, 6,1%-os eséssel zárt: az OTP értéke 8,62 százalékkal esett vissza, a MOL 8,05 százalékos értékcsökkenéssel zárt. Esés tekintetében csak az orosz tőzsde volt képes megelőzni minket: az RTS közel 11%-ot zuhant, az oroszok még 8,5%-nál bezárták egy órára a tőzsdét, de ez sem volt képes megállítani a részvények zuhanását.

Háromhetes leállásra készül a Dacia november 20-a és december 7-e között.

November 12.

2008 harmadik negyedévében az ING millió eurós veszteséget könyvelt el.

Az egész régióhoz hasonlóan (a cseh PX 4,8, az osztrák ATX 5,9 százalékkal értékelődött le, az orosz tőzsde az előző naphoz hasonlóan 12,5%-kal esett) a BUX is esett: 3,5%-ot vesztett az értékéből, az OTP 4,5%-os értékvesztéssel zárt, a MOL 3,6%-kal mínusszal fejezte be a kereskedést.


November 13.


2008 harmadik negyedévében az elemzők által várt 0,2% helyett 0,5%-kal csökkent a német gazdaság, ezzel bebizonyosodott, hogy az ország recesszióban van (a recesszió azt jelenti, hogy gazdaság egymást követő két negyedévben csökken), erre 12 éve nem volt példa. A hír hallatára az euró azonnal elkezdett gyengülni a dollárral szemben. Ennek ellenére meglepő módon a DAX emelkedett.


November 14.


A KSH és az Ecostat becslése alapján a magyar GDP 0,8%-kal nőtt 2008 harmadik negyedévében, a szezonálisan kiigazított szerint az előző negyedévhez képest 0,1%-kal csökkent a magyar GDP, így mivel már az előző negyedévben is csökkent a bruttó nemzeti össztermék Magyarország recesszióba került.

Megszüntette az OTP a 2006-ban bevezette árfolyamgarantált lakáshitelét.

Az OTP profitja óriási mértékű, 168,8 milliárd forintos volt 2008 harmadik negyedévében, de ebben benne van a Garancia biztosító eladásával szerzett, a Garancia nélkül számítva 50,1 milliárd forint lett a profit, ez 10%-kal marad el a várakozásoktól.

A BUX 0,2%-os emelkedéssel zárt: az OTP 12%-os pluszban is volt, de végül 3,3%-os emelkedéssel fejezte be a kereskedést, a MOL is emelkedett napközben, de végül mégis 2,4%-os csökkenéssel zárt, az Egis 12%-ot emelkedett. A régióban a prágai értéktőzsde részvényindexe 4,5%-os pluszban zárt, a lengyel WIG 20 1,8, az osztrák ATX 1,6, az orosz RTS 4 százalékkal ment feljebb.
Az amerikai Dow Jones egész nap hullámzott.

Bejlentették, hogy Szerbia 520 millió dolláros IMF segélyt kap.

Nincsenek megjegyzések: